Кеймбридж създадe LED крушка, издържаща 60 г

LED крушката е на базата на полупроводника галиев нитрид, който е 12 пъти по-ефикасен от конвенционалният балон с нажежаема жичка и 3 пъти от луминисцентното осветление. Учените съобщават, че светодиодната крушка би трябвало да издържи 100 000 часа работа, което 10 пъти повече от днешните екологични осветителни тела. Те подчертават, че тяхното изобретение не съдържа живак, което значи, че нанася минимални щети на околната среда, съобщава Еcogizmag.

Галиевият нитрид е създаден от човека за направата на светодиоди. И в момента има LED крушки, но цената им е между 25 и 50 долара, което ги прави твърде скъпи за масова употреба. Както се вижда крушките с галиевия нитрид ще бъдат десетки пъти по-евтини. Очаква се революционното осветление да стигне до пазара след максимум 2 години.

Тази LED крушка ще бъде нещо като Свещения граал за нуждите ни от светлина в бъдещето. Много сме близо да постигнем високоефективен и евтин светодиод. Той ще направи сегашните крушки напълно излишни, прогнозира професор Колин Хъмфриз, завеждащ Центъра за галиев нитрид.

 

 списание ,,HiComm'