Крачка през един век

Това важи с всичка сила и за енергоспестяващите крушки. Поне докато бяха плод на свободен избор, защото от началото на септември Европейският съюз извади от употреба традиционните 100-ватови крушки и заплаши, че до две години съдбата им ще последват и останалите варианти с нажежаема жичка. От този момент отпадна въпросът дали и на преден план излезе въпросът каква енергоспестяваща крушка да си купим.

Не може да ви е убегнала сериозната медийна кампания в полза на избухващата енергоспестяваща революция. Като се почне от новините и се стигне до откровено симпатични реклами от типа на онази с Айфеловата кула с огромната „сметка за електричество, която ние намаляваме с 60%" с новите енергоспестяващи крушки. В медиите се появиха сериозни материали, разказващи надълго и нашироко за набиращите скорост тенденции на LED (Light Emitting Diode) крушки.

Тъй като струват повече от традиционните варианти с нажежаеми жици, повечето хора досега купуваха LED по две основни причини: за да спестят пари в дългосрочен план и защото са по-подходящи за средата, в която ще се ползват. Тъй като енергоспестяващите крушки използват значително по-малко енергия, за да постигнат същото ниво на осветеност, те намаляват нивото на вредните газови емисии от електрическите централи.

Сега аргументите в полза на купуването на енергоспестяващи крушки са изместени от един по-съществен - ограниченията от страна на Европейската комисия. Можем ли обаче да преминем толкова бързо към LED осветление? Отговорът е - не. Тъй като у дома е мястото, на което четем, готвим, гледаме телевизия и се забавляваме, качеството на светлината е много важно. Съществува убеждение, че енергоспестяващите крушки имат други предимства за сметка на качеството на светлината. Не се връзвайте на това. Много еко крушки осигуряват мека и хубава светлина. Освен това не е нужно да сменяте всички крушки веднага. Започнете с помещенията, които използвате най-много, за да се убедите сами в ползата и да свикнете със светлината. И не на последно място, енергоспестяващите крушки все пак не са най-доброто решение за всички случаи. Има сценарии, в които най-смисленият вариант си остава добрата стара крушка с жичка.

Как да изберем „зелена" крушка

Изборът на правилната енергоспестяваща крушка може да се окаже много рисковано мероприятие, тъй като пазарът е залят от всякакви варианти. Отмина времето, в което единственото, по което се различаваха крушките, бяха формата и колко вата е. Ако обаче спазвате 5 прости правила, ще можете да изберете най-близкото до съвършеното решение.

Платете повече, не по-малко.

За да спестите пари в дългосрочен план, крушките трябва да са в състояние да работят поне няколко хиляди часа. Ако изберете най-евтината на пазара, можете да бъдете сигурни, че няма да й се радвате дълго.

Проучете мястото, на което ще я слагате.

Ако помещението, в което ще се ползва крушката, е изцяло затворено, а лампата се светва за не повече от 15 минути, най-добре инвестирайте в халогени без съдържание на живак.

Синьото не е естествен цвят на светлината.

Синкавата светлина, която някои алтернативни лампи създават, не се одобрява от повечето потребители. Затова, когато избирате LED, се спрете на някой с етикет „топло бяло" или „меко бяло". Това са най-близките цветове до тези, с които сте свикнали. Не се подвеждайте по надписи „студено бяло", „естествена светлина" или „дневна светлина". Тези крушки светят със синкав отенък и са подходящи за четене или осветяване на външна среда, но не и за живеене.

Работят ли с реостат?

Повечето LED крушки не могат да работят с реостат, така че, ако търсите подобен вариант, гледайте да има специално обозначение. Също така трябва да знаете, че ключът трябва да бъде съвместим с енергоспестяващата крушка, в противен случай не очаквайте ефект.

Иновативни, интригуващи и скъпи.

LED крушките без съдържание на живак не са филм за бъдещето. Помислете внимателно обаче дали наистина имате нужда от тях. Въпреки че реализират сериозна икономия на електроенергия и могат да работят повече от 30 хиляди часа, цената им е силно възпиращ фактор. Откровено казано, направо са си инвестиция в бъдещето, така че си струва да я направите само ако областта, в която живеете, е с изключително високи цени на тока. Също така, за да усетите разликата, трябва да ги ползвате в помещения, в които лампата работи повече от шест часа на ден.

Недостатъци

Разбира се, има и критици на енергоспестяващите крушки. Един от тях е германският лекар Александер Вюнш, специалист по проблемите на влиянието на осветлението върху човека. Той твърди, че лампите с нажежаема нишка излъчват по-близка до естествената светлина от останалите изкуствени източници. Според експерта енергоспестяващите лампи могат да провокират дори хормонални изменения в организма заради съдържанието на живак.

Други специалисти пък твърдят, че ултравиолетовото лъчение може да предизвика дерматологични проблеми. На риск са изложени хората, които се намират дълго време на разстояние по-малко от 30 см от осветителното тяло.

Преди да се хвърлите да се жалвате в Европейския съюз, обаче трябва да знаете, че рискове крият само т.нар. "открити" крушки с формата на спирала. Ако се спрете на "херметичния" вариант (покритите с допълнителен слой стъкло), опасността намалява драстично.

Харесва ли ви или не, еко крушките са тук, за да заменят една технология, която се ползва от повече от 100 години. Не можем да очакваме, че нещо, което 1 век не се е променяло, е най-полезното и най-ефективното решение за настоящите условия. Като всяко ново нещо и тази технология си има плюсове и минуси. Погледнете ги обаче от положителната им страна - те са добрите новини за нашия портфейл и за нашата природа. Освен това са естествената крачка напред, така че изхвърлете лампите с нажежаеми жички и не се обръщайте повече назад.

В тон с останалите

Повече от една трета от българите вече са преминали на енергоспестяващи крушки. Проучването беше оповестено наскоро от Виолета Грозева от Енергиен център - София. Очаква се през следващите години потреблението на еко осветление да продължава да расте. Въпреки че разликата в цената е драматична - за обикновена крушка се бъркаме 80 ст., а качествените енергоспестяващи могат да достигнат 40 лв., вторите харчат с 80% по-малко ток от традиционните и могат да се ползват до 5 години.

Ментетата на българския пазар

Разбира се, всяко нещо, което се появи на пазара, моментално се сдобива с китайски нискокачествен дубликат. Не е трудно да се ориентирате кои крушки не са оригинални - познават се по чувствително по-ниската цена. И под „чувствително" нямам предвид лев или два, а разлика от 5 до 25 пъти. Така че не очаквайте, ако си купите крушка за 2 - 3 лева, тя да ви служи вярно през следващите 5 години.